bercinta di dalam kelas..

tadi, waktu aku tengah mengajar, sepasang couple yang aku tahu dah putus, duduk bersebelahan dalam kelas. ok, tak apa.. aku memang guru yang sporting.. memang pelajar lelaki dan perempuan duduk bersebelahan dalam kelas merupakan pandangan biasa…

tapi, yang jadi luar biasanya bila aku tengok si pelajar lelaki menyiku2 siku si pelajar perempuan yang aku lihat muka nya dalam keadaan bad mood.. hadoi, apa lagi ni? bukan kah dah putus? (ye, aku guru yang menyibuk perihal cinta pelajar.. hehehe.. tak de lah, memang aku dengan diorang rapat..) sambil aku mengajar sebab nak kejar masa yang suntuk, mata aku asyik terpandang gelagat si pelajar lelaki yang gayanya seperti sedang memujuk si pelajar perempuan ni… tapi, si pelajar perempuan masih lagi dalam keadaan yang sama.. bad mood dan sesekali menelangkupkan muka ke atas meja… huh! geram sungguh aku.. nak buat sandiwara pun, tunggu lah aku habis mengajar.. aku malas nak menegur memandangkan aku perlu mengejar masa lantaran separuh masa kelas tersebut habis untuk teknik menjawab soalan…

habis je mengajar dan memberi peringatan mengenai percubaan SPM minggu depan, aku memanggil pelajar perempuan tadi ikut aku ke bilik guru.. sampai di bilik guru, terus aku bertanyakan masalahnya… hmm, bukan aku nak menyibuk, cuma, disebabkan aku memang rapat dengan dia, terpaksalah aku bertanya demi mengingatkan dia bahawa peperiksaan dah tak lama je lagi… hmm, berbuih2 mulut aku menasihatkan dia tadi.. aku pula yang risau… bukan apa, ibu pelajar perempuan ni pernah meminta tolong aku tengokkan anak dia di sekolah ni.. maklum lah, budak comel, ramai peminatnya… jadi, atas amanah ibu dia tu, aku berusaha untuk membantu…

tinggalkan lah dulu hal yang tak munasabah tu.. peperiksaan lebih penting.. nak bercinta boleh, tapi jangan lah terbawa2 sampai ke dalam kelas… pernah ada beberapa orang pelajar bertanya pada aku macam mana nak handle di antara cinta dan belajar.. aduh, soalan apakah itu… senang je jawapannya, “tak payah bercinta”.. hehehe… tapi…… aku dulu masa sekolah bercouple2 juga… :P hmm, kalian pernah bercinta di zaman sekolah tak? hihihi

31 thoughts on “bercinta di dalam kelas..

  1. kak sya,
    (xpe ke kite pgil kak sya sbb kite tgok komen wina pgil kak sya,anggap sbg tanda respek ye)

    sguh sporting la akak ni…..kan best kalo time kite skolah dulu dpt cikgu cam akak ni….heheh…
    kite pon penah rasa bcinta time sekolah..cinta monyet..tp x tau la masa skolah dulu kite bcinta x penahnye serius,kite x benarkan perasaan tu lebih¬≤…tp belajar biasa¬≤ aje lah…xde la power mana pon…huhu

    • tak kisah lah rynn nak panggil apa.. memang kita ni dah tua pun.. hehehe

      kak sya sporting sebab dulu masa sekolah pun cikgu sporting.. :P
      tapi, biarlah ada batasnya kan.. kalau nampak nak terpesong tu, kena la tegur..
      sweet apa bila ada kenangan cam tu masa sekolah?
      hehehehehhehehee

  2. cinta zaman sekolah?…
    ada…sampaikan ada satu gosspi@fitnah yg melanda diri…pernah di kata kan shela ni ‘perampas bf kawan’…ada ke ptut?..xde ciri2 langsung…dh la x lawa,gemuk plak tuh..biar btol diaorg ni..gila ker aper?..hahahha…

    klu skrg,mmg guru yg sporting bab cinta2..tp kita ada la cara2 yg ‘power’ utk contro..btol x?

    • terima kasih mengingatkan irtiyah.. :)

      tapi, kalau saya, saya tak kisah.. sebab saya selalu adakan cooperative learning.
      saya lebih suka pelajar lelaki dan perempuan berbincang bersama2 sebab biar diorang lebih terbuka. tapi, untuk tujuan pembelajaran sahaja.

      tapi, lain dengan kes kat atas, sebab tu saya kata luar biasa.. tu yang saya panggil pelajar perempuan tu..

  3. masa sekolah dulu …x pun jadimasalah… tp sekarang …mmg akan jadi masalah…. sbb budak2 sekarang byk angan2 dr belajar..

    bercinta masa sekolah … x main lah cinta2 monyet nie… buat habis beli prepaid telepon aje…

  4. sya, i dulu pun bercinta monyet sakan dengan classmate masa form 2 sampai form 3..ha..ha..masa form 4 i dapat pegi asrama penuh yg semua perempuan (bercinta pun exam gemilang lagiks).. pastu ntah nape i pegi antar surat sampul bunga2 cakap nak putus dengan dia (dulu mana ada prepaid bagai ni).. kawan2 i cakap mengamuk gila mamat tu…opps terstory kat sini pulak…ha..ha..

    • hehehe, syoknya baca cinta monyet orang nih.. sian si dia tu frust sampai ngamuk2.. hehehe mesti kak ros cun ni waktu sekolah.. hehehe

      nak cerita juga takut kena cik abang yang komen kat atas tu menjeling pulak nanti.. hehehe…

      bagus kan, bercinta, bercinta juga.. tapi, exam gemilang juga… tapi, budak sekarang ni, tak bercinta pun exam tak berapa nak gemilang… huhu….

    • wah! ramai peminat ye wina.. :D

      betul tu.. study first.. nak bercinta, bila dah keje laa, baru syok.. :P

      (padahal dulu tak sempat kerja pun dah kahwin.. hehehehe)

  5. aa..btol3..kak ngah banyak puppy love…dr sekolah agama smpi abs….dok keje kumpul puppy love aje la….hahaha…
    puppy love tqah dlu skrng keje kt secret resepi…muahahahahahaha…

    *edited

  6. sya,,
    bercinta masa sekolah… hikhik2…
    berkwn dr form 2 smpai masuk matrik.. tetiba dia minya break.. haru biru gak jadinya…
    selepas hampir 17 tahun, tup2 dia cari balik sampai g ke rumah lama kami di kg, walhal rumah tu dah xde, dah kena runtuh… bukan apa2… sekadar nak minta maaf.. kelakar juga bunyi nya, bila ade kwn yg ckp, lately ni si x ku itu susah hati sbb riso kakyong x maafkan dia…

    btw, besor juga tggjb cikgu sya.. sampai kena jaga anak murid comel… ;)

  7. Cinta ms sekolah- Ada. Tp putus lepas si dia dpt masuk MRSM. Buang masa jer.

    Cinta ms U- Pun ada. Paling lama. Dr diploma sampai degree. Tp akhirnyer putus jugak sb si dia terlalu mendesak utk kawin.(Org nak cr duit byk2 dulu, beb!)

    Sudahnyer..aku kawin dgn blind date aku. Kenal 2bulan, terus tunang,ikat setahun, terus kawin, habis citer. :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s