beli ayam.

ayam-segar

antara anda dan suami, siapa yang selalu membeli belah barang dapur/segar? sama ada pergi bersama2, atau suami, atau isteri?

untuk saya, walaupun selalunya kami membeli belah bersama, tapi biasanya saya penjaga darwisy sahaja, papa yang membeli belah. ataupun kadang2, kalau setakat nak beli ayam sekor, bawang sikit, papa akan pergi seorang diri je. kiranya, papa lah yang banyak membeli barang dapur/segar.

semalam, papa keluar. dan, kebetulan barang segar untuk dimasak makan malam dah habis. jadi, nak tak nak, terpaksalah saya bawa darwisy keluar memberi barang mentah. hmm, dah lama rasanya tak keluar berdua dengan darwisy. semenjak masuk penggal kedua persekolahan, papa dah jarang tinggalkan kami berdua lagi. tempat yang dituju, hypermarket yang berhampiran dengan rumah kami di bukit tinggi.

Alhamdulillah, mood darwisy ok. mungkin dia sangat seronok keluar dengan mama setelah ditinggalkan mama separuh hari paginya.. :) nak masak apa ye? papa suka ayam, jadi, kami menuju ke tempat ayam. hmm, jarang sekali saya membeli ayam.. biasanya papa… waktu saya sampai di tempat ayam tu, ada lagi seorang lelaki sedang memilih2 ayam juga. lepas saya menyerahkan ayam yang dipilih untuk dipotong, pekerja lelaki bertanyakan saya;

pekerja: kak, nak potong berapa? 12? 18?
saya: hah? (alamak, potong berapa ye? papa selalu beli potong berapa ye?.. huhu) apa2 aje lah..
pekerja: hah? apa2 aje? macam nama rancangan kat tv je ni kak…
ada juga mintak apa2 aje… keh keh keh
saya potong 12 lah ye kak..
saya: ok… biasanya husband yang beli… (cover malu.. hehehe.. )
pekerja: ye ke kak? (dan berbagai2 lagi soalan temu ramah untuk aku… hehe)

bila dah habis potong,

pekerja: ok kak… masak sedap2 ye.. nanti kitorang datang rumah….

sambil tu pekerja tersebut ambil ayam dari lelaki yang sedang menunggu tadi, soalan yang sama ditanya..

pekerja: potong berapa bang? 12, 18?
lelaki: macam yang tadi je lah…
pekerja: hah? apa2 aje juga ke?

kami semua: hahahahahaha..

20 thoughts on “beli ayam.

  1. tak biasa beli ayam…
    seingat ann sepanjang kawen ni..baru beli 2 ekor ayam…
    itupun jenuh nak habiskan…
    ayam awal puasa dulu ada lagi dalam fridge tu..hehe..
    hubby suka ayam..tapi malangnya ann tak boleh main ayam..mesti rasa nak muntah dgn bau dia..kalau berjaya main pun, ann tak makan hubby je yg makan..
    kitorang beli seafood je kak sya..ingat lagi first time beli ikan cencaru…
    “ikan siang sekali ea..”
    “kulit belakang ni buang ke dik?”
    “a’ah”sambil blur2..sebab tak paham apa tu kulit belakang..
    bila balik umah…”ya Allah..togel ikan aku…huduhnya..” huhu…

    walaupun pergi berdua..tapi sama2 tak tau..aduh kesian..

    • hahaha…
      lawak la ann ni…
      lagi haru..
      terus tak tengok ikan tu ye? haha
      takpe, belajar dari pengalaman kan? :P

      husband kak sya cerewet bab ikan..
      jadi, baik la beli ayam je.. :D

  2. hm…selalunya pergi shoping berdua.. x kisah la g supermarket ker,g pasaraya ker..g pasar malam ker…asyik nk berkepit ajer…
    hahahahahahahahaahaha…

    **sbenarnya bila shela shoping sorang2,byk yg ditambah drpd yg di list out.kalau ada cik abg,dia kontrol skit list ‘tambahan’ tuh td …hehehehe…

  3. sis..kelly kalau beli barang dapur mesti kena pergi dengan hubby. sebab kelly tak boleh nak handle 2 orang anak dalam satu masa. dah la daniesh n daniey ni memang tak tau duduk diam.. so biasanye kelly beli barang, hubby tengok anak.. tu lah rutin kami bila bershopping barang dapur.. ayam pun adalah salah satu yang wajib kelly beli setiap kali bershopping.. nak tau kenapa.. anak2 kelly ni suka makan ayam goreng.. kalau tak masak ayam, nanti daniesh mesti tanya..’mummy tak masak ayam upin ipin ke hari ni??’ ayam upin ipin tu.. chicken drumstick le.. ekekeke..

  4. Amboi….. seksi pulak ayam tu, ekekekeke…..

    Kak tie dah biasa beli barang segar, suami pun gitu, jadi tak de masalah laa… maklumlah, dah season pun….

    • hahaha
      kak tie tulis seksi baru saya perasan ayam tu seksi..
      betul laa.. hehehe

      tu lah kak tie,
      kena banyak belajar lagi saya ni..
      kalau husband outstation lama2 macam mana?
      tak ke patah kaki dibuatnya..
      huhuhu

  5. memang boleh confuse pon sya, sha dulu pernah kena marah ngan ayah. dia sound, “common sense! kalau nak masak sup besar mana, nak goreng…besar mana!”

    aduiishh…i learned it the hard way.

    tp budak penjual tuh macam bagus je…ada jugak nak membantu org2 yang tak reti.
    Alhamdulillah…

  6. saya mmg uruskan sendiri bab barang2 makan ni @ keperluan rumah. hari khamis setiap minggu mesti singgah pasar malam beli stok lauk utk seminggu. klu beli ayam suke die potong kecik2 @ potong 18 at the same time suruh buang kulit skali. takyah susah nak buang kulit kat umah. hehe

    klu cik abg yang g beli terukla saye nak menguruskan ayam tu sebab die tak suruh buang kulit sekali… huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s